Banak

  • seval
    Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Banak
    4
    kişilik
    90
    dakika
    Malzemeler
    • 1 kg kemikli koyun eti (gerdan, kaburga ve sırt kısmından)
    • 10 su bardağı su
    • 3 soğan
    • 4 bayat pide
    • Tuz, karabiber
    Yapılışı

    Eti kabaca doğrayın. Sinirlerini ayrklayın. Bol suda yıkayıp süzün. Derin bir tencereye koyun. 10 su bardağı sui le ateşe koyun. Üzerine soğanları kabaca doğrayın.

    Önce harlı ateşte bir taşım kaynatın. Daha sonra ateşi kısın, yavaş yavaş pişmeye bırakın. Suyun üstünde biriken kefi sık sık alın. Et elinizle kolayca kemikten ayrılana kadar haşlayın. Tuzunu ilave edin, 5 dakika sonra ateşten alın.

    Bayat pideleri kare biçiminde doğrayın. Tek sıra halinde tabaklara paylaştırın. Üzerine
    pideleri ıslatacak kadar et suyu ve et koyun. Karabiber serpin. Hemen sofraya çıkarın. Afiyet Olsun…

    *Uluborlu denince akla ilk gelen yemek “banak”tır. Hatta Isparta civarındaki bölgeler için “Uluborlu banakçi, Senirkent  üzümcü, Isparta kabakçi” denir. Burada verdiğimiz tarif de Uluborlu usulüdür. Banak için iki yaşını geçmemiş kuyruklu koyunun kaburga bölgesi etleri kullanılır. Aslında et haşlandıktan sonra suyundan ayrı olarak bir gece soğuk bir yerde dinlendirilir.  Ortası çukur, kenarında yayvan bölüm bulunan bakır “banak tabağı”nda yenir. Uluborlu’da hemen hemen bütün evlerde iki üç koyun beslenir evin et ihtiyacı bu şekilde karşılanırdı. Et uzun süre dayanacak şekilde hazırlanıp saklanır; taze iken banak yapılırdı. Pide yerine yufka ekmek veya bayat ekmek kullanabilir, etin kemiğini ayırdıktan sonra servis yapabilirsiniz. Banak, Antalya’da da yapılmaktadır. Kimi yerlerde haşlanan etler salçayla kavrulur, pidenin üzerine dökülür. onun da üstüne yoğurt gezdirilir.