Medfune (Meftune) Tarifi

  • seval
    Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Medfune (Meftune) Tarifi
    4
    kişilik
    140
    dakika
    Malzemeler
    • 1 çay bardağı tane sumak
    • 1 kg patlıcan
    • 1 kg kemikli kuzu
    • veya koyun eti
    • 50 gr kadar kuyruk yağı
    • 2 olgun domates
    • 2 acı yeşil biber
    • Tuz
      yanına:
    • Dövülmüş sarımsak
    • Maydanoz
    Yapılışı

    Sumağı 2 su bardağı su içinde bekletin.
    Patlıcanları alacalı soyun. Önce uzunlamasına dört parçaya, sonra yarım  parmak  boyunda
    parçalara bölün. Üzerini geçecek kadar  tuzlu  suda bekletin. Eti kabaca parçalara bölün.  Yıkayıp süzün. Biraz tuzla ovalayın. Kuyruğu   1 santim eninde küp küp doğrayın. Etle kuyruğu karıştırıp bir güvecin dibine döşeyin.

    Patlıcanın suyunu elinizde sıkın, etin üstüne döşeyin. Domatesi soyup küp küp doğrayın, onun üzerine katın. Yeşil biberi de doğrayın.
    Sumaklı suyu ince bir süzgeçten geçirin,  yemeğin üzerine gezdirin. Güvecin kapağını  örtün. Önce  harlı ateşte bir taşım kaynatın.  Daha sonra ateşi kısın, et yumuşayana kadar ağır ağır, yaklaşık 2 saat pişirin.

    Et yumuşamadan suyunu çekerse azar azar  sıcak su katabilirsiniz. Tadına tuzuna bakın,  gerekirse biraz daha tuz atın. Sıcak yemeği  tabaklara paylaştırdıktan sonra dövülmüş
    sarımsak ve incecik kıyılmış maydanoz  katarak yiyin.  Afiyet Olsun…

    Arapça anlamı “gönül  vermiş, tutkun” olan meftune kelimesi, Diyarbakır’ın sevilen  yemeklerinden birine isim olmuştur.
    Bakla, kenger kabak, salatalık, çağla ve elmanın da meftunesi yapılmaktadır.