Kavurma Usulü Pilav

  • seval
    Ekleyen:
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
    Loading...
    Kavurma Usulü Pilav
    4
    kişilik
    50
    dakika
    Malzemeler
    • 2 su bardağı pilavlık pirinç
    • 2 çorba kaşığı tereyağı
    • 3 su bardağı sıcak su (tercihen tavuk suyu
      veya et suyu)
    • 1-2 damla limon suyu
    • Tuz
    Yapılışı

    Pirinci yarım saat önceden tuzlu kaynar suda ıslatın. Suyunu süzün, bol suda berraklaşıncaya kadar iyice yıkayın, süzülmeye bırakın.

    Kalın tabanlı, geniş bir pilav tenceresinde tereyağını kızdırın. İçine süzülmüş pirinçle
    birlikte bir tutam tuz atın. kısık ateşte, pirinç taneleri şeffaflaşıncaya kadar, tahta kaşıkla
    dikkatlice kavurun.

    Pirincin üzerine sıcak tavuk suyunu (veya suyu) boca edın. Tuzuna bakın; dilediğiniz kadar ilave edin. 1-2 damla limon suyu sıkın. Orta-harlı ateşte bir taşım kaynatın. Hemen ateşin altını kısın. Tencerenin kapağını kapatın. Pilav bütün suyunu çekip üzeri göz göz olduğunda ateşten alın. Pirinç bütün suyunu çektiğinde altı ince ince çıtırdamaya başlar; pilavın piştiğini bu sesten de anlayabilirsiniz. Kapağını hafif aralayarak 15-20 dakika demlenmeye bırakın. Tahta bir kaşıkla dıştan içe doğru dikkatlice karıştırın.
    Sıcak servis yapın. Afiyet Olsun…

    *Kızdırdığınız tereyağında pirinclerden önce 2-3 corba kaşığı arpa veya tel şehriyeyi rengi dönene kadar kavurup daha sonra pirinçleri ilave ederek sehriyeli pilav da hazırlayabilirsiniz.

    Salma Usulüyle Pilav: Burada verdiğimiz tarif kavurma yöntemi ile hazırlanmıştır. Salma tabir edilen bir diğer yöntemle hazırlamak isterseniz ölçülü tavuk suyunu veya suyu kaynatın. Yağını ilave edin. Suda ıslatılıp süzülmüş pirinci kaynar suya salın. Tuzunu serpin. Yukarıdaki gibi pişirin.